Koningsspelenlied dringt genderideologie op
In het Reformatorisch Dagblad van zaterdag 10 april 2021 reageert Gerdien Lassche namens GezinsPlatform Nederland op de tekst van het Koningsspelenlied van BNNVARA’s kinderkoor Kinderen voor Kinderen.
Naar aanleiding van commentaar in de diverse media over de tekst van het lied voor Koningsdag dit jaar, schrijft het Reformatorisch Dagblad over de ontstane commotie. De kritiek richt zich op twee tekstregels. In het refrein wordt gezonden: “Kijk hoe mooi, in de mix / hij of zij of X” waarmee bedoeld wordt dat je een jongen, een meisje of iets anders kunt zijn. Elders in de tekst staat: "Ik ben hier en jij bent daar / de jiggyjig doen we met elkaar” Het blijkt dat het woord jiggyjig in Indonesische straattaal staat voor seksuele gemeenschap.
GezinsPlatform.NL hekelt het misbruik van de feestelijkheden rond Koningsdag voor het confronteren van kinderen met genderideologie in een onschuldig ogend liedje: "Zo wordt ons over de rug van kinderen de genderideologie opgedrongen.”
Overdreven aandacht
Gerdien Lassche legt uit dat Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, onlangs nog adviseerde om het al vanaf de kleutergroep met kinderen te hebben over transgender zijn. “Je bent een jongetje, maar het kan best zijn dat je je anders voelt.” Zo’n benadering gaat GezinsPlatform.NL een brug te ver. De overdreven aandacht, wereldwijd, voor transgenders acht het platform problematisch. Mede door de invloed van social media ondergaan steeds meer mensen een geslachtsveranderende operatie. GezinsPlatform.NL vindt het verkeerd dat dit soort operaties als normaal worden gepresenteerd.
Jiggyjig
Dat het gebruik van het woord jiggyjig in de tekst “Ik ben hier en jij bent daar / De jiggyjig doen we met elkaar” vertaald zou kunnen worden als seksuele gemeenschap, roept vragen op. BNNVARA heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van die vertaling. De omroep handhaaft het woord in het Koningsspelenlied en ziet het als een grappig woord voor een danspasje. Gerdien Lassche zegt in het RD namens GezisnPlatfrom.NL hierover: “Ik vind het vreemd en ongemakkelijk dat de omroep zich er zo van afmaakt. Wanneer je een lied maakt dat bedoeld is voor alle Nederlandse schoolkinderen, doe je toch grondig onderzoek naar de tekst?”
- Koningslied dringt genderideologie op (Reformatorisch Dagblad)