Het regeerakkoord heeft geen fundament
Enige dagen nadat het regeerakkoord openbaar werd gemaakt, heeft GezinsPlatform.NL een persbericht doen uitgaan met een reactie. “We zien positieve aanknopingspunten, maar maken ons grote zorgen over de boodschap die uit dit regeerakkoord spreekt. Of beter nog, wat onuitgesproken blijft.”
In de periode vlak voor Kerstmis werden gezinnen gevangen in de hectiek van twee coronapersconferenties binnen een week (14 en 18 december) en de afgekondigde lockdown, waardoor in talloze gezinnen meteen alle zeilen weer moesten worden bijgezet.
Omzien naar elkaar
Je zou bijna vergeten dat er op 15 december een regeerakkoord is gepresenteerd door de coalitiepartijen. ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. GezinsPlatform.NL ziet positieve aanknopingspunten, maar maakt zich grote zorgen over de boodschap die uit dit regeerakkoord spreekt. Of beter nog, wat onuitgesproken blijft.
Het uitgangspunt in het regeerakkoord is volgens GezinsPlatform.NL te veel gericht op het individu en op economische welvaart als het middel dat tot welzijn zou leiden.
Nog te algemeen
Het regeerakkoord is nog te algemeen om te kunnen beoordelen wat de concrete effecten zijn op gezinnen. Wel valt op dat er vrijwel niet wordt gesproken over het gezin, terwijl (vrijwel) iedereen opgroeit in een gezin en het merendeel van de Nederlanders deel uitmaakt van een gezin. Yvonne Koopman, voorzitter: “Elke ontwikkeling raakt nooit alleen het individu, maar het gehéle gezin.” In de coronacrisis, ook recent, blijkt steeds weer dat er zware lasten op het gezin worden gelegd.
“Het akkoord spreekt over ‘ambitieuze toekomstplannen’ en trekt hiervoor forse bedragen uit. Maar wie gaan die lasten dragen? Het lijken mooie luchtbogen waar het fundament onder ontbreekt. Want wie echt vooruitkijkt naar de toekomst, kan zijn ogen niet sluiten voor het te lage geboortecijfer. Minder jongeren moeten de stijgende financiële lasten van de ambitieuze plannen dragen en het werk uitvoeren.”
Kinderopvang
Met de plannen om de vergoeding van de kinderopvang eerst tot 95% en later tot 100% te verhogen, evenals de plannen om het betaald ouderschapsverlof naar 70% uit te breiden, worden beide ouders de arbeidsmarkt opgeduwd. Dat geldt ook voor het belastingstelsel dat eenverdieners financieel straft. GezinsPlatform.NL vindt dat door deze regelgeving de verkeerde boodschap wordt afgegeven. “Zorg voor de kinderen en het opvoeden tot verantwoorde burgers mag nooit worden afgekocht.”
Draagmoederschap
Daarnaast maakt GezinsPlatform zich ernstig zorgen over de voornemens rond het draagmoederschap. Zonder de pijn om een onvervulde kinderwens te bagatelliseren, zien wij het draagmoederschap niet als oplossing. Een kind heeft recht op zijn eigen vader en moeder en kan niet ‘op bestelling’ worden geleverd.
GezinsPlatform.NL zal de effecten van de voorgenomen plannen op gezinnen blijven volgen en de stem van het gezin inbrengen in het politiek en publiek debat ten behoeve van de belangen van gezinnen.