Armoede treft duizenden gezinnen
Duizenden gezinnen leven al jarenlang van een inkomen dat onder het niveau van een bijstandsuitkering is omdat regelingen niet op elkaar aansluiten. Minister Carola Schouten voor Armoedebestrijding belooft dat er nu echt naar een oplossing gezocht gaat worden.
Het is zeker niet de eerste keer dat de kwestie aan de orde wordt gesteld. Reeds in 2016 kaartte de Ombudsman het aan en in de Tweede Kamer komt het geregeld terug. Zonder succes tot nu toe. Naar schatting werden de afgelopen jaren tenminste 5700 gezinnen de dupe, maar waarschijnlijk gaat het om nog veel meer mensen.
Tegenwerkende regelingen
De fout is een gevolg van verschillende regelingen van de overheid die elkaar teniet doen. Het gaat bij de gedupeerde stellen, veelal met kinderen, vaak om eenverdieners die een heel laag inkomen hebben, zoals een kleine arbeidsongeschiktheidsuitkering of een laag salaris. De gemeente vult het inkomen van het gezin aan tot bijstandsniveau. Maar die aanvulling zorgt ervoor dat, onbedoeld én onterecht, toeslagen zoals zorg- of huurtoeslag komen te vervallen. Daardoor raken de betreffende gezinnen in armoede en kampen zij veelal met schulden. Dat duizenden gezinnen de toeslagen mislopen is niet de bedoeling, maar het is wel het gevolg van fiscale regelingen. Deze echtparen zijn daardoor slechter af dan twee echgenoten zonder wek in een vergelijkbare situatie met een bijstandsuitkering.
Kamervragen
Begin dit jaar stelde GroenLinks al Kamervragen over de kwestie. En nadat er eind februari een uitgebreid artikel in het NRC over verscheen, zijn begin maart opnieuw zeer uitgebreide en concrete Kamervragen ingediend door Pieter Omtzigt, met als mede-indieners vertegenwoordigers van de SP, ChristenUnie, CDA, PvdA, PvdD, JA21, SGP, BBB, Groep Van Haga en Fractie Den Haan. Minister Schouten heeft de handschoen opgepakt en belooft vóór de zomer met een oplossing te komen.
Bronnen: