Het gezin, een ijzersterk concept
Internationale Dag van het Gezin - 15 mei

Als er een ding is dat de coronatijd overduidelijk aan het licht heeft gebracht, is dat wel de kracht van het gezin. Van de ene op de andere dag moesten gezinnen ook als school functioneren. Dat mag niet ongezien en ongewaardeerd blijven.
GezinsPlatform.NL pleit, bij gelegenheid van de Internationale Dag van het Gezin op 15 mei, voor een krachtigere ondersteuning van het gezin, zowel politiek als financieel. Daartoe schreven we een opinieartikel, dat op de site van het RD is opgenomen en volgende week in de papieren editie verschijnt.
Het gezin, een ijzersterk concept
Door de coronamaatregelen moesten gezinnen ineens naast hun gewone taken thuis ook als school functioneren. In allerijl pasten zij hun levensstijl en huis aan. Dat mag niet ongezien en ongewaardeerd blijven. GezinsPlatform.NL pleit, bij gelegenheid van de Internationale Dag van het Gezin op 15 mei, voor een krachtigere ondersteuning van het gezin, zowel politiek als financieel.
Voor de een is het traditionele gezin een Godsgeschenk in de letterlijke zin van het woord, voor de ander is het een sociaal construct dat zijn langste tijd heeft gehad. Hoe je het ook bekijkt, het gezin bewijst steeds opnieuw haar bestaansrecht in de realiteit van alle dag. Juist nu! In de coronacrisis is de veerkracht van het gezin duidelijk geworden. Veel ouders hebben van de ene op de andere dag schooltaken overgenomen en dat wekenlang naast hun al bestaande taken uitgevoerd.
De regering heeft besloten tot een majestueuze financiële injectie in de werksector, die moet voorkomen dat veel werkgelegenheid verloren gaat. Naast deze economische injectie zou een betekenisvolle financiële injectie in het gezin op zijn plaats zijn. Het bedrijfsleven is van groot belang voor onze samenleving, maar minstens zo belangrijk is het gezin, dat de eerste en meest fundamentele gemeenschap van onze samenleving is, waar onze kinderen en jongeren, ons ‘basiskapitaal’, ontvangen en grootgebracht worden.
Een herziening van de financiële ondersteuning van gezinnen zou juist nu op zijn plaats zijn. Geef ouders een ruimere vrijheid in de keuze tussen thuis werken in het gezin of buitenshuis werken voor het gezin. En werk aan een versterking van de samenwerking tussen gezinnen en de scholen, zoals afgelopen weken feitelijk heeft plaatsgevonden. Zo krijgen ouders meer ruimte om zich de vraag te stellen wat voor hun eigen gezin het beste is, zonder flinke financiële gevolgen voor het huishoudboekje. Met name eenverdienersgezinnen zijn er financieel de afgelopen decennia fiks op achteruitgegaan. En dat terwijl zij dubbel investeren in de samenleving, enerzijds door de gewone financiële afdrachten en anderzijds door hun investering in menselijk kapitaal, de opvoeding van hun kinderen tot verantwoordelijke burgers.
Door een krachtigere financiële ondersteuning van het gezin van overheidswege kunnen ouders het gezinsleven meer op maat inrichten. De overheid kan het gezin ook indirect steunen, zoals voorzieningen om de huwelijksband tussen ouders te versterken. Stabiele gezinnen blijken immers het beste in staat plotselinge veranderingen op te vangen. Een investering in stabiele gezinnen is een investering in de samenleving. Een gezinseffectenrapportage, waarin de uitwerkingen van (nieuwe) wetgeving op het gezin wordt getoetst, zou een instrument kunnen zijn om de voorzieningen beter te laten aansluiten op de behoefte van gezinnen.
We mogen deze bijzondere periode wel gebruiken voor een herevaluatie van ons samen leven, in het bijzonder waar het gaat over de rangorde van waarden. De economie is er voor de mens, de mens niet voor de economie en de staat is er voor de eerste samenleving, het gezin, en niet vice versa. Dat zou in de post-coronamaatschappij tot uitdrukking gebracht moeten worden door een genereuze ondersteuning van het gezin, niet alleen financieel, maar ook politiek. Want een goede ecologie van het gezin draagt bij tot een gezond milieu, een milieu waar relaties, de samenleving en onze natuur baat bij hebben.
Luc Simons
___________
Ir. Luc Simons is priester en o.a. werkzaam op het vlak van huwelijk en gezin. Het artikel is geschreven namens GezinsPlatform.NL, opgericht 15 mei 2019.